Raspberry Pi

Raspberry Pi

Posted by AdrianJ

on 21 March 2013

Category: Loremipsom

Tags:: ,

Raspberry Pi este denumirea unui computer având dimensiuni puţin mai mari decât cele ale unui card bancar.

A fost dezvoltat în Marea Britanie de Raspberry Pi Foundation cu scopul iniţial de a constitui o platformă de învăţare pentru elevi. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg iar  minicomputerul pe care dezvoltatorii îşi propuseseră să-l vândă în cel mult 10000 de exemplare a dus la perioade de aşteptare de până la trei luni pentru cei care îşi doreau unul şi a fost vândut, până la momentul scrierii acestui material, în cam 1.000.000 de exemplare. Iar la acest uriaş succes au contribut două ingrediente: faptul că poate fi utilizat cu succes într-o mulţime de domenii (de la multimedia-center la robotică), fiind un computer Linux complet funcţional, pe de-o parte, şi preţul îngrozitor de mic: 25$ - Modelul A şi 35 $ - Modelul B (ceea ce-l face cel mai ieftin computer), pe de altă parte. Trebuie menţionat că Raspberry Pi a fost lansat pe piaţă la data de 29 februarie 2012 iar cele 10000 de exemplare fabricate iniţial s-au vândut practic instantaneu.

Cum spuneam, RPi este de mărimea unui card de credit, dar este suficient de puternic având în vedere caracteristicile hardware (mă refer în continuare la Modelul B rev. 2): un SoC (System on a Chip care include un procesor ARM11 la 700 MHz - după overclocking poate ajunge la 1 GHz -, un procesor grafic Broadcom VideoCore IV, dual core, care are capabilităţi Full HD - poate reda filme în modul 1080p la 30 fps - şi 512 MB RAM), 2xUSB 2.0, un port Ethernet RJ-45, GPIO, ieşire video HDMI sau RCA, ieşire audio standard, stocare pe SD Card, alimentare de la un banal încărcător de smartphone (MicroUSB de 0,7 A sau 700mA) etc.. Interesant este că accesoriile absolut necesare utilizării RPi este foarte probabil să fie deja prezente în casele celor interesaţi să-şi achiziţioneze unul.

Pentru a funcţiona este necesară descărcarea şi scrierea pe un SD Card a unui sistem de operare Linux, Raspbian ”Wheezy” fiind distribuţia ”oficială” (este vorba despre o versiune de Debian optimizată pentru RPi) si recomandată pentru început. Însă există o sumedenie de alte distribuţii Linux care pot fi utilizate cu RPi. Este recomandată utilizarea unei tastaturi şi, dacă se lucrează în interfaţă grafică a unui mouse. Însă nu sunt necesare (în cazul în care accesul la RPi se face prin SSH). Este recomandată, de asemenea, utilizarea unui USB Hub pentru conectarea perifericelor.

Ce se poate face cu RPi? Aproape orice se poate face cu un PC: navigare pe internet (e drept că există limitări mai cu seamă în ceea ce priveşte paginile web cu scripturi JavaScript foarte complexe), vizionare de filme, jocuri (este capabil să ruleze Quake 3!) etc.. Eu pe primul Rpi îl folosesc între altele ca şi NAS, server de mail şi server de backup pentru clienţi. Am uitat să menţionez că nu este lacom de electricitate - Modelul B consumă undeva la 3,5W (un computer consumă lejer în jur de 500W). Depinde de aria de interes a fiecărui potenţial utilizator de RPi. Însă nu trebuie uitat că scopul iniţial a fost acela de a reaprinde pasiunea pentru programare în rândul copiilor, de aceea trebuie precizat că distribuţia oficială Raspbian ”Wheezy” vine cu o mulţime de unelte preinstalate (Python, Scratch - un limbaj de programare grafic creat de MIT) care oferă posibilitatea dezvoltării de aplicaţii.

Pentru a achiziţiona un Raspberry Pi sau pentru informaţii mai detaliate - search pe Google. Este preferabil să găsiţi distribuitori care oferă spre vânzare versiuni Made in the UK (unul dintre aceştia fiind robofun.ro, site de unde am achiziţionat şi eu RPi şi care îl livrează, de obicei, în 24 de ore).

Producător: http://www.raspberrypi.org/


Comments


komentárový systém: Disqus